فنی مهندسی
برجCN تورنتو کانادا (CN TOWER)
برج تورنتو با ارتفاع 3/553 متر بلندترین برج مخابراتی جهان می باشد که در شهر تورنتویکی ازمهمترین شهرهای کانادا واقع شده .این برج ،راهنمای قایق هایست که بر روی دریاچه آنتاریو تردد می کنند.کار روی این برج از سال 1973 آغاز گردید ودر مجموع 40 ماه به طول انجامید .رهبری تیم طراحی این برج را ادوارد آر.بالدوین عهده دار بود. او دارای کارنامه درخشانی در طی دوره کاری خود می باشد .وی عضو انجمن وتشکل های متعــــدد فنی است. ازجمله عضویت در موسسه معماری سلطنتی کانادا .
برج CN کانادا خصوصی بوده و توسط یک شرکت خصوصی اداره می شود. این برج طی زمان بهره برداری خود توانسته توجهـــــات خاص توریست ها وصنــایع ارتباطی را جلب کند. در ســــازه رأس این برج فضا های مختلف تفریحی و تجاری جانمایی شده. همچنین کلوپ ها،سالن های ورزشی ،گالری های متعدد وبا توجه به ارتفاع این برج که مشرفیت کامل بر مناظراطراف ایجاد می کند تلسکوپ و دوربین هایی جهت مشاهده چشم اندازهای اطراف در قسمتی از ســـازه قرار داده شده است.همچنین به جهت جابجایی افراد از آسانسورهایی با جداره های شیشه ای استفاده شده تا کاربران از این سفر کوتاه لذت ببرند.طبق آماری که تهیه شده این برج هر ساله 5/1 میلیون نفر بازدید کننده داشته که این آمــــار در مقوله جلب توریســــــــت قابل توجه است.در چهارمین طبقه سازه رأس رستوران گردان واقع شده که در زمان صرف غذا امکان لذت بردن از چشم انداز شهر تورنتو را فراهم می کند ،می توان گفت در یک روز روشن امکان رویت مناظر تا فواصل 120 کیلومتری وجود دارد. تــــراز محل احداث برج در ارتفاع 72 متری ازسطح دریا واقع شده است،تأسیســات رأس برج در ارتفاع338 متری از زمین واقع شده و شامل7 طبقه می باشد .
طبقه اول:جهت انتقال امواج کوتاه
طبقه دوم:عرشه مشاهده فضای باز ( در ارتفاع 342 متری)
طبقه سوم:عرشه مشاهده فضای بسته
طبقه چهارم :رستوران گردان که با سرعت 1دور در عرض 70 الی 90 دقیقه گردش می کند.
طبقه پنجم :اطاق تلویزیون
طبقه ششم:اطاق رادیو FM
طبقه هفتم: اطاق های الکتریکی ومکانیکی
در این برج 4 عدد آسانسور سریع السیر با توانایی جابجایی 1200 مسافر در ساعت وبا سرعت متوسط m/min 360 (متر در دقیقه ) پیش بینی شده اســـــــــــــت . این 4آسانسوراز طبقه همکف تا تأسیســــــات رأس برج امتداد یافته وآسانسور دیگری ازتأسیسات رأس برج تا عرشه فضایی امتداد می یابد. این آسانسوردر فضای یک داکت تردد کرده وهمانند 4 آسانسور دیگر مشهود نیست. شافت برج دارای ضخامت 60 سانتیمتر بوده که به وسیله قالب لغزنده اجرا شده است بتن ریزی شبانه روزی بوده ودر هر روز حدوداً 6متر ارتفاع بتن ریزی انجام شده است .با این سرعت ساخت وارتفاع زیاد احتمال انحراف سازه ای زیاد می باشد که برای ضمانت قائم بودن آن، متخصصین از وسایل اپتیـــکی دقیق استفاده نموده اند ،برای دسترسی به یک امتداد شـــاقولی از یک استوانه فولادی یکصد کیلو گرمی که به یک کابل مقاوم آویزان است ودر مرکز شـــافت برروی ســـکو متصل شده استفاده می گردید.در داخل شافت علاوه بر آسانسور ،راه پله های فلزی که مجموعاً دارای 2570 پله هستند دسترسی از پایین به بالا را تأمین می نماید. سازه شافت دارای سه یال در قســـمت پایه می باشد که طول یال 90فـــوت وعرض آن23فـــوت می باشــد. ضخامت دیوار انتهایی یال ها 6فوت در پایین و5/1 فوت در بالا می باشد .سازه در برابر باد با سرعت mph 120 و تند بادهای با سرعت mph 200 طراحی شده است،تغییر مکان ایجاد شده در برابر چنین بادهایی در آنتن ،عرشه فضایی وطبقه میکروویــــو در ساختمـــان رأس برج به ترتیـب برابر m 07/1،m 46/0 وm 23/0 می باشد ،پنجره های ساختمان های فوقانی برای فشار باد طراحی شده است ضخامت لایه بیرونی شیشه این پنجره ها cm 96/0 و لایه داخلی cm64/0 میباشد .برای فونداسیون برج ،2/15 متر حفاری در زیر زمین ایجاد شده ،ونهایتاً فونداسیون روی بستری از جنس شیل قرار گرفته است. ضخامت فونداسیون 71/6 متر وجنس آن از بتن مسلح می باشد . فونداسیون به شکل Y که دارای 7046 متر مکعب بتن و500 تن میلگرد و40 تن کابل پس تنیده بوده اجراء شده است.
برج BT بریتانیا(BT Tower)
این برج مخابراتی در مرکز شهر لندن واقع شده و با ساختمان های مشهوری چون صومعه وستمینستر،کاخ باکینگهام و کلیسای پائول احاطه شده است .طرح این برج توسط وزارت کارخانجات و ساختمان های عمومی بریتانیا تهیه گردید.در اصــل احداث این برج برای اداره پســـت در سال 1936 آغـاز شـد ولی برخـی از جریان های قانونـی مانند خرید و آزاد سازی املاک باعث تأخیر آن گردید تا اینکه در سال 1939 و با آغاز جنگ جهــانی دوم روند توقف ادامه یافت تا نهایتاً در 18 اکتبــر سال 1965 مراحل احداث برج BT شروع شد .
در طرح های اولیه ارتفاع ساختمان فقط 111 متر بود ولی نهایتاً این برج با ارتفاع189 متر ساخته شد به منظور کاهش اثر نبروی باد،سازه ای با مقطع مدورطراحی گردید. شمای کلی این برج دارای دو ساختار اساسی است اول ساختمان مربع شکل در پایه برج که شامل فونداسیون و ساختمان لابی بوده و ساختار دوم که ساختمان شفت و سازه رأس را شامل می شود دارای شکل مدور بوده که در 16 طبقه اول وسایل و تجهیزات تهویه و خنک کننده ها قرار گرفته ،در قسمت فوقانی ودر ارتفاع 110 و145 متری آنتن های بشقابی و شاخی شکل رادیویی و تجهیزات مخابراتی قرار دارد و نهایتاً 6 طبقه نهایی که سازه رأس برج را تشکیل می دهند. در سازه رأس رستوران گردان با چشم اندازی نیز طراحی شده که گردش یک دور کامل این رستوران 22 دقیقه به طول می انجامد. 16طبقه اول با قاب های شیشه ای رفلکسی پوشانده که ضمن تأمین نور کافی باعث انعکاس اشعه خورشید گردیده و در شمای کلی ساختمان رنگی به نظر می رسد .با توجه به اندازه برج از تکنولوژی و ابزار خاصی در طراحی و احداث بهره گرفته شده است.به منظور بررسی اثر باد روی بدنه برج مدل ساخته شده این برج در تونل باد مورد آزمایش قرار گرفت که این کار در آزمایشگاه ملی فیزیک انجام شد با توجه به وجود حفرات بسیار در پیکره این برج انجام آزمایش تونل باد ار اهمیت خاصی برخوردار بود. امروزه از برج BT به عنوان مـرکز مخابـره و شبــکه هــای ارتباطی جهـت انتقال برنامه های تلویزیونی و محاورات تلفنی و اطلاعات کامپیوتری استفاده می شود.تعداد کلی بازدید کنندگان برج از بدو تأسیس تا اکتبر 1971 حدود 4632822 نفر بود.از آنجایی که در مقایسه با برج های مخابراتی جهان که بعضاً چند منظوره طراحی می شوند. برج BT بیشتر کاربری مخابراتی و ارتباطی داشته ولی با این اوصاف از بدو تأسیس بازدید کنندگان بسیاری را به خود جلب کرده است.در31 اکتبر بمبی در این ساختمان منفجر گردید و هیچ کس مسئولیت این بمب گذاری را بر عهده نگرفت ،خوشبخنانه در این حادثه کسی آسیب ندید .ترمیم و بازسازی قسمت های آسیب دیده 2 سال به طول انجامید و از آن پس مسئو لان بازدید ازبرج BT را تا مدتی متوقف کردند امروزه بازدیدکنندگان از طریق مراکز جذب توریست از این برج دیدن می کنند.
برج تلویزیونیMALDONADO
این برج با ارتفاع 66متر تماماً از مصالح بنایی ساخته شده طراحی پوسته شافت به گونه ای که علاوه بر تأمین فنی،دید بصری مناسبی نیز ایجاد کرده در داخل شفت برج پلکانی جهت سرکشی به فضای رأس تعبیه شده و آنتن رأس برج با ارتفاع 6 متر و از مصالح کامپوزیت ساخته ودر انتهای شفت نصب گردید.
برج تلویزیونی (Stuttgart 60 Tower)
ارتفاع این برج تا رأس آنتن آن 47 متر بوده و کاربری آن مطلقاً ارتباطاتی است و فضــاهایی با کاربــری های دیـگر در آن تعبیه نشده ،بر روی شــفت آن سکوهایی (Plat Forms) به ترتیب با ابعاد 5/7 متر در ارتفاع 14 متری سکوی دوم با ابعاد 6 متر در ارتفاع 19 متری و آخرین سکو در ارتفاع 25 متری قرار گرفته مصالح اصلی این برج را صفحات(Composite) فلزی تشکیل می دهد.
برج تلویزیونی شانگهای (Shanghai Tower)
این برج با ارتفاع 468 متر در شهر شانگهای چین واقع شده این برج در مقایسه با برج های تلویزیونی دیگر وجه تمایزی داشته و آن وجود دو سازه میانی و رأس می باشدو سازه رأس آن در ارتفاع 350 متری قرار گرفته بزرگترین قطر شفت برابر 50 متر و کوچکترین قطر آن 16 متر می باشد. این برج براساس تند باد هایی با سرعت km/h 600 طراحی شده و سرانجام در سال 1995 به اتمام رسید.
برج توکیو (Tokyo Tower)
ین برج با ارتفاع 333 متر در شهر توکیو ژاپن واقع شده سازه برج توکیو براساس تندبادهایی با سرعت km/h 288 طراحی گردید. قطورترین قسمت شفت برابر 80 متر و کمترین قطر سازه شفت برابر 2/3 متر می باشد. احداث این برج 18 ماه به طول انجامید وسرانجام در سال 1958 به اتمام رسید .
برج مخابراتی سئول (Seoul Tower)
این برج با ارتفاع 7/239 متر در شهر سئول کره جنوبی واقع شده شفت این برج در قطورترین قسمت برابر 30متر و کمترین قطر آن برابر 10 متر می باشد.سازه برج سئول براساس تندباد هایی ،سرعت km/h 160 طراحی گردید ساخت برج مذکور 6 سال به طول انجامید و درسال 1975 به اتمام رسید .
برج ملبورن (Melborn Tower)
این برج در سال 1985 با ارتفاع 270 متر درشهر ملبورن استرالیا احداث گردید.
برج مخابراتی تاشکند (Tashcand Tower)
این برج با راتفاع 375 متر در شهر تاشکند ازبکستان واقع شده سازه این برج براساس تندبادهایی با سرعت km/h8 10 طراحی و در مدت زمانی در حدود 6 سال احداث گردید ودر سال 1985 مورد بهره برداری قرار گرفت.
برج المپیک کانادا (Montral Olampic Tower)
این برج کاربری مخابراتی –تلویزیونی نداشته اما به دلیل شکل زیبا ومنحصر به فرد معمــاری جذاب آن بازدید کنندگان بسیاری را مجـــذوب خود ساخته این مجــموعه بـا ارتفاع 175 متر ودر مونترال کانادا واقع شده ودرسال 1987 به بهره برداری رسید.
برج استانکینو مسکو (Moscow Tower)
این برج بعد از برج CN کانادا بلندترین برج مخابراتی جهان بشمار می رود. سازه این برج در ارتفاع 337 متری واقع شده قطر شفت این برج در قطورترین قسمت خود برابر 18 متر ودر کوچکترین مقطع برابر 2/8 متر می باشد .سازه این برج براساس تندبادهایی با سرعت KM/H 155 کیلو متر بر ساعت طراحی گردیدو نهایتاً درسال 1967 به بهره برداری رسید.
برج مخابراتی برلین (Berlin Tower)
این برج با ارتفاع 368 متر ودر شهر برلــین آلمان واقع شده قطورترین قسمت شفت برابر 32 متر وکوچکتــرین قـــطر آن 8متر می باشد. برج برلـــین پیــرامون خود از محوطه سازی برخوردار است.ساخت این مجموعه 4 سال به طول انجامید وسرانجام در سال 1969 به اتمام رسید.
Design By : Pichak |